Haber

İstanbul için tehlike büyüyor! Son yıllarda bu görülmedi.

Kuraklık ve sıcak hava İstanbul’da susuzluk tehlikesini tetiklemeye devam ediyor.

Kavurucu yaz aylarında İstanbul’un içme suyunun buluştuğu barajlardaki doluluk oranı son yılların en düşük seviyesine indi.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) internet sitesinde yer alan verilere göre, İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan 10 barajın toplam doluluk oranı yüzde 36,71’e geriledi.

2 Ağustos 2023 tarihi itibariyle Ömerli 69,75, Darlık 52,67, Elmalı 27,83, Terkos 23,81, Alibey 18,4, Büyükçekmece 17,42, Sazlıdere 20,58, Istrancalar 34,84, Kazandere 7,69, Pabuçdere 4,72 olarak ölçülmüştür. İstanbul’un su ihtiyacını Trakya’dan karşılayan Kırklareli’nin Vize ilçesi sınırlarında bulunan Kazandere, Pabuçdere ve Istancalar barajlarının doluluk oranı önemli ölçüde düşerken, bazı kesimler kurudu.

Barajların kuru ve otlarla kaplı kısımlarında ise yetiştiricilerin hayvanlarını otlattığı görüldü.

‘YÜZDE 60’IN ÜZERİNDE OLMALI’

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Toprak ve Su Kaynakları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, barajlardaki doluluk oranının son yılların en düşük seviyesine düştüğünü söyledi.

prof. Orta, “Ülkemizde yaklaşık 24 milyon hektar tarım arazisinin ancak yüzde 25’i sulanabiliyor. Bunun yüzde 75’i yağış nedeniyle kullanılabiliyor, yüzde 25’i ise yüzeysel su kaynaklarından gelen bir kaynağa sahip. Örneğin, İstanbul’da su seviyesi yüksek, şu anda yüzde 40’ın altındayız, 60’ın üzerinde olmamız gerekirken yüzde 35’lerdeyiz, bunlar sadece içme ve kullanma suyuna mı yetecek, bize de yetecek mi orası meçhul. Bu yüzden üreticiler çaresizlik içinde.Tarladaki emeğini biriktiriyor Bu amaçla yer altı su kaynaklarına sarılanlar var.Yeraltı sularını bilinçsiz kullandığımız için su seviyeleri çok azaldı. yer altı aslında çok değerli bir çözüm bilinçsizlik de burada başlıyor.Yerüstü su kaynaklarımızı yeterince geliştiremediğimiz için bu kez yer altı sularımız da tükeniyor.Baraj ve gölet sayımız çok az. Kurak dönemler çok uzun sürdüğü için güçlü süreçlerden geçtik. Yağan yağmurlar nedeniyle yeterli su yoktu. Sanayi, tarım ve hemen hemen tüm branşlar yer altı sularına talep gösterirken bu sefer de bilinçsiz kullanım arttı. Yeraltı su seviyelerinde de azalma var” dedi.

 

 

macka-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu